Eπισκεφθείτε τον ηλεκτρονικό τόπο του ιατρείου http://iatreioamoschovaki.gr


Αναζήτηση αυτού του ιστολογίου

Εάν θέλετε να ενημερωθείτε για τα μέτρα υγιεινής και ασφάλειας που έχουν εισαχθεί στο ιατρείο για την αποτελεσματική προφύλαξη έναντι covid γρίπης και λοιπών αναπνευστικών λοιμώξεων με την έναρξη της πανδημίας covid 19 μπορείτε να κάνετε click εδώ https://drive.google.com/file/d/1U17FGdw8nj4B4VMMZTiy2W5cbbW8kOnL/view?usp=sharing


Τρίτη, 9 Ιουνίου 2020

Μέσα μαζικής ενημέρωσης και εικονική πραγματικότητα


Ένας νέος ο ιός covid 19 πρόβαλλε, διαδόθηκε ταχύτατα σε όλο τον κόσμο σε λίγους μήνες, βρήκε απροετοίμαστες πολλές χώρες του κόσμου, άσκησε ιδιαίτερη πίεση  στα υγειονομικά συστήματα των χωρών και προκάλεσε ανησυχία σε δημόσιες αρχές και πολίτες. Σενάρια συνωμοσίας διαδόθηκαν ταχέως από στόμα σε στόμα στις ανθρώπινες κοινότητες.
  Η γνώση δημιουργεί ευδαιμονία έλεγε ο Πλάτων ήδη από τον πέμπτο αιώνα π. Χ. Η γνώση προϋποθέτει την πλήρη και αμερόληπτη πρόσβαση σε όλα τα δεδομένα που αφορούν ένα θέμα ή πρόβλημα. Δυστυχώς στον τομέα της δημόσιας υγείας και στο πρόβλημα του κορονοϊού, παρατηρούμε από  μέσα μαζικής ενημέρωσης  μονομερή προβολή ορισμένων μόνο συνιστωσών που αφορούν την δημόσια υγεία και  συστηματική απόκρυψη ή υποβάθμιση άλλων. Τα αποτελέσματα είναι η πυροδότηση φόβου σύγχυσης και πανικού που τροφοδοτούν αρνητικά πολλαπλές παραμέτρους υγείας. 
Πέντε λανθασμένες πρακτικές που ενίοτε τα μέσα μαζικής ενημέρωσης ακολουθούν είναι οι εξής:
1.   Αποκρύπτουν το γεγονός ότι η Ιατρική και η δημόσια υγεία  δεν έχει να αντιμετωπίσει μόνο τον αόρατο εχθρό  covid 19 αλλά αόρατους εχθρούς με πολύ μεγαλύτερο αρνητικό αποτύπωμα στην δημόσια υγεία του Ευρωπαίου πολίτη, όπως είναι η στεφανιαία καρδιακή νόσος, τα καρκινώματα, η χρόνια πνευμονοπάθεια,  οι αυτοκτονίες. Ο COVID 19 είναι το δέντρο, η δημόσια υγεία είναι το δάσος και για να αποκτήσει ο πολίτης τη συνείδηση του δάσους πρέπει να πληροφορηθεί για όλα τα δέντρα που το απαρτίζουν και όχι μόνο για το δέντρο covid 19 με την ευκαιρία της σχετικής επιδημίας. Διότι καθήκον του ευνομούμενου μέσου μαζικής ενημέρωσης είναι να πληροφορεί ολόπλευρα ώστε να επιτυγχάνονται απρόσκοπτα οι τελικοί στόχοι της προληπτικής ιατρικής, που είναι η μέγιστη δυνατή ψυχολογική πνευματική σωματική ευεξία και μακροζωία ανεξαρτήτως αιτίου νοσηρότητας ή θανάτου. Δείτε τα επίσημα δεδομένα νοσηρότητας και θανάτου που αφορούν τον κορονοϊό από τις πηγές που εκτίθενται παραπλεύρως.
2.   Εστιάζουν σε ασθενείς που πεθαίνουν ή νοσούν σοβαρά  από τον covid 19 αποσιωπώντας το γεγονός ότι ο ιός δεν σκοτώνει την πλειοψηφία των ανθρώπων που προσβάλλει. Πολλοί άνθρωποι περνούν τη νόσο ήπια ή χωρίς να εμφανίσουν το παραμικρό σύμπτωμα γιατί ακριβώς αμύνονται με επάρκεια. Εξάλλου οι εξαιρέσεις δεν αποτελούν τον κανόνα και το κοινό πρέπει να γνωρίζει ότι κάθε νόσημα (ακόμη και το απλό κρυολόγημα) ενδέχεται να έχει μοιραία έκβαση σε ορισμένους ασθενείς (Επίσημα δεδομένα νοσηρότητας και θανάτου για τον κορονοϊό παραπλεύρως).
3.   Υμνούν τις μεθόδους αντιμετώπισης που έλαβε η κυβέρνηση της  Κίνας για τον ιό, θεωρώντας ότι έσωσε χιλιάδες ασθενείς από βέβαιο θάνατο, αποσιωπώντας το γεγονός ότι οι επιτυχημένες αυτές κινεζικές μέθοδοι προάσπισης της υγείας των πολιτών έχουν οδηγήσει τον κινέζο πολίτη να έχει χαμηλότερο προσδόκιμο επιβίωσης συγκριτικά με πολίτες χωρών αντίστοιχων τεχνολογικών επιτευγμάτων, παρά το καλό επίπεδο των δημόσιων νοσοκομείων τους.  
4.   Προβάλλουν τη νόσηση από covid ως αποτέλεσμα αμιγώς μηχανικών παραμέτρων δηλαδή απόστασης από ασθενείς και εστίες αυξημένης συγκέντρωσης ιών. Αποσιωπούν το γεγονός ότι η προσβολή από οποιονδήποτε λοιμώδη παράγοντα είναι εξατομικευμένο και σύνθετο φαινόμενο στο οποίο η καλή φυσική κατάσταση, η άριστη ρύθμιση χρόνιων νοσημάτων και η θετική ψυχολογία έχουν σοβαρότατο ρόλο.
5.   Αντιμετωπίζουν τη συνδεόμενη με τον ιό οικονομική κρίση ως ένα αποκλειστικώς οικονομικό φαινόμενο αποσιωπώντας τις έρευνες που συνδέουν την φτωχοποίηση με τη νοσηρότητα και την  πτώση του προσδόκιμου επιβίωσης.
Eξάλλου όπως εύλογα παρατηρούν ορισμένοι πολίτες που αρέσκονται να μελετούν στατιστικά δεδομένα https://data.worldbank.org/, το χάσμα στο προσδόκιμο επιβίωσης που χωρίζει την πλουσιότερη χώρα του κόσμου το Κατάρ από τη Σομαλία είναι 23 χρόνια. 
  Dr. Αναστασία Μοσχοβάκη

Ιατρός Ειδική Παθολόγος

Φραγκοπούλου 10, Κηφισιά


24ωρη γραμματεία νοσοκομειακά περιστατικά:2106252770


E mail: amoschovaki@yahoo.gr


Οι ιστοσελίδες ενημέρωσης του ιατρείου για ειδικά θέματα Παθολογίας και ο ηλεκτρονικός τόπος του ιατρείου εκτίθενται παραπλεύρως.Κορονοϊός: Πότε αναμένεται να λήξει η επιδημία;


Με βάση τα χαρακτηριστικά του ιού και την εμπειρία από άλλους αναπνευστικούς ιούς με μεγάλη μολυσματικότητα οι οποίοι έχουν ταλαιπωρήσει κατά το παρελθόν την ανθρωπότητα και προήλθαν από ζώα ή αδιευκρίνιστους παράγοντες, ο ιός  αναμένεται να προκαλέσει αναπόφευκτα επιδημικά ξεσπάσματα και θανάτους σε πολλές χώρες του κόσμου, έως το σημείο κατά το οποίο σε βάθος λιγότερων ή περισσότερων  μηνών συμβούν ένα ή περισσότερα από τα εξής πραγματικά ή θεωρητικά σενάρια:
1. Οι περισσότεροι άνθρωποι στις κοινότητες όπου ο ιός ενεργά διαδίδεται και πολλαπλασιάζεται μολύνονται και αναπτύσσουν αντισώματα (ανοσία αγέλης).
2. Ο ιός καθώς προσαρμόζεται στην  ανθρώπινη βιολογία υποβαθμίζεται σε επιθετικότητα, γίνεται δηλαδή πιο ήπιος, λιγότερο θανατηφόρος και  προσλαμβάνει τα χαρακτηριστικά αθώας  αναπνευστικής ίωσης.
3. Αναπτύσσεται  ταχέως αποτελεσματικό και ακίνδυνο εμβόλιο ή ακίνδυνη και αποτελεσματική θεραπεία.

Δείτε τα ποσοστά θανάτων από τον κορονοϊό στην Ευρώπη και ανά χώρα εδώ https://www.statista.com/statistics/1111779/coronavirus-death-rate-europe-by-country/

Δείτε πως εξελίσσεται σε βάθος χρόνου ο δείκτης θανάτων του κορονοϊού παγκοσμίως και ανά χώρα εδώ
  Δείτε πώς επηρέασε τους συνολικούς θανάτους στην Ελλάδα η πανδημία κατά το πρώτο εξάμηνο του 2020 και πως τα δεδομένα αυτά συγκρίνονται με τα αντίστοιχα δεδομένα του 2019  με βάση την Ελληνική Στατιστική Αρχή εδώ

Dr Αναστασία Μοσχοβάκη
Ιατρός Ειδική Παθολόγος
Φραγκοπούλου 10 Κηφισιά
Τηλέφωνο επικοινωνίας: 2106252770
Οι ιστοσελίδες και ο ηλεκτρονικός τόπος του ιατρείου εκτίθενται παραπλεύρως.
       

Νέος κορονοϊός covid 2019 και μέτρα ασφαλείας κατά τις παραδοσιακές οικογενειακές συναντήσεις


Ο ιός COVID 2019 μεταδίδεται μέσω σταγονιδίων από το φτέρνισμα, τη στενή επαφή, το βήχα και στην πλειοψηφία των περιπτώσεων προκαλεί ήπια ασθένεια. Πυρετός, βήχας, θωρακικό άλγος, δύσπνοια είναι κύρια συμπτώματα. Ορισμένοι ασθενείς αναπτύσσουν σοβαρές επιπλοκές όπως πνευμονία, οργανική ανεπάρκεια. Οι ηλικιωμένοι αποτελούν κατεξοχήν ομάδα υψηλού κινδύνου με θανατηφόρες επιπλοκές ιδιαίτερα όταν έχουν νοσήματα όπως διαβήτη καρδιοαναπνευστικά προβλήματα καρκινώματα. Πληθώρα μέτρων με απολυμάνσεις, lock down, απαγόρευση συναθροίσεων ελήφθησαν σε πολλά μέρη του κόσμου.
Είναι γεγονός ότι η απόλυτη προφύλαξη από τον covid 19 παρέχεται μόνο από την απόλυτη απομόνωση και την αποφυγή οποιασδήποτε επαφής με τον ιό.  Ωστόσο η Ιατρική ως επιστήμη που εστιάζει στη μέγιστη δυνατή ποιότητα και ποσότητα ζωής δεν έχει να αντιμετωπίσει μόνο τον covid 19 αλλά ένα σύνολο οργανικών και ψυχικών νοσημάτων ορισμένα από τα οποία επιδεινώνονται θεαματικά σε ευαίσθητους συμπολίτες μας λόγω της απομόνωσης ή της συνδεόμενης με αυτή οικονομικής κρίσης. Η ελληνική κοινωνία έχει ως βασικό άξονα την κοινωνικότητα και την δια δραστική επικοινωνία των γενεών και αυτό επιδρά στην ψυχολογία και στη νοοτροπία του πολίτη και ιδιαίτερα του ηλικιωμένου. Αρκετοί ηλικιωμένοι αποδίδουν το γεγονός ότι έχουν καταφέρει να γεράσουν, σε αυτή ακριβώς την ψυχοσωματική αλληλεπίδραση με παιδιά και εγγόνια, αρνούμενοι επιμόνως να κλειστούν σε αποστειρωμένα δωμάτια, να φιμωθούν ή να χρησιμοποιήσουν μεζούρες για να εμποδίσουν παιδιά και  εγγόνια να τους πλησιάσουν. Στην κλινική ιατρική πράξη ηλικιωμένοι κλείνουν την πόρτα σε οποιαδήποτε virtual αλληλεπίδραση και ρωτούν: Με δεδομένο ότι δεν θα φορώ μάσκα κατά τις οικογενειακές επισκέψεις, με δεδομένο ότι δεν θα εμποδίζω τα εγγόνια μου να με φιλούν, με δεδομένο ότι θα αγκαλιάζω τα παιδιά μου, με δεδομένο ότι θα φιλοξενώ και θα υποδέχομαι τα παιδιά μου πρόσωπο με πρόσωπο, με δεδομένο ότι δεν θα κρατώ μεζούρες, υπό αυτές τις συνθήκες που αρνούμαι απόλυτα να αλλάξω, πώς μπορώ να  μειώσω την πιθανότητα να νοσήσω από covid 19 κατά τις οικογενειακές επισκέψεις; Στο άρθρο αυτό εκτίθενται μέτρα που μειώνουν την έκθεση covid 19 για αυτή την κατηγορία των συμπολιτών μας.
1.   Βάζετε θερμόμετρο και ρωτάτε για συμπτώματα τους οικείους σας. Αναβάλλετε τις οικογενειακές επισκέψεις όταν υπάρχουν δέκατα ή αδιαθεσίες. Παρά το γεγονός ότι ο  covid 19 μεταδίδεται και από φορείς χωρίς συμπτώματα, η κύρια οδός μετάδοσης του ιού είναι μέσω βήχα ή αναπνοής από ασθενείς με υψηλό βαθμό πολλαπλασιασμού του ιού στο σώμα, δείκτης του οποίου είναι τα εμφανή συμπτώματα.
2.   Κλειδώνετε τα υπνοδωμάτιά σας όταν υποδέχεστε παιδιά και εγγόνια. Με την κίνηση αυτή κρατάτε τα υπνοδωμάτιά σας όπου διαμένετε κατά τη μισή σχεδόν ζωή σας ελεύθερα ιών και μικροβίων.
3.   Να αερίζετε με επάρκεια κοινόχρηστους χώρους.
4.   Στα οικογενειακά σας γεύματα να έχετε ξεχωριστά σερβίτσια και πετσέτες με τους συνδαιτημόνες σας και να μην τρώτε από κοινό πιάτο. Σερβίρετε τη σαλάτα χωριστά στον καθένα στο πιάτο του.
5.   Να επιμένετε στη σωστή και συχνή πλύση των χεριών για εσάς και τους επισκέπτες σας δίνοντας το καλό παράδειγμα.
6.   Κατά την φιλοξενία των οικείων σας δώστε τους ατομικές πετσέτες μπάνιου  και οδοντόβουρτσες και ζητήστε τους να τις αφήνουν στο δικό τους δωμάτιο και όχι στο κοινόχρηστο μπάνιο.
7.   Να έχετε υπόψιν σας ότι ο ιός covid 19 δεν μπορεί να ζήσει επί μακρόν έξω από το ανθρώπινο σώμα. Η βιωσιμότητά του είναι χαμηλή στον αέρα αλλά σε ορισμένες επιφάνειες ενδέχεται περιστασιακά να παραμείνει επί εβδομάδα. Μην συγυρίζετε τα δωμάτια παιδιών και εγγονιών, αφήστε να εξυπηρετηθούν μόνα τους. Όταν αποχωρήσουν μετά από ολιγοήμερες διακοπές ή επισκέψεις καθαρίστε τα δωμάτιά τους και πλύντε σεντόνια και ρουχισμό, όχι άμεσα, οπωσδήποτε μετά την πάροδο πέντε  και ιδανικά μετά την πάροδο επτά ημερών, οπότε το φορτίο του ιού θα έχει πρακτικά μηδενιστεί με φυσικό τρόπο λόγω της έκθεσης του ιού στις αντίξοες για αυτόν συνθήκες της ατμόσφαιρας.
8.   Φροντίστε για την καλή φυσική σας κατάσταση με συστηματική άσκηση και σωστό πρόγραμμα διατροφής που να συνάδει με τα χρόνια νοσήματα από τα οποία πάσχετε.
9.   Μην αμελήσετε τα ιατρικά σας ραντεβού ρύθμισης των χρόνιων νοσημάτων σας. Ο έγκαιρος εντοπισμός και η σωστή αντιμετώπιση των χρόνιων νοσημάτων που καταστέλλουν το ανοσοποιητικό σας σύστημα μειώνουν την πιθανότητα προσβολής σας από σοβαρές επιπλοκές.
10.                Σύμφωνα με έρευνες η επάρκεια βιταμίνης D συντελεί στη σωστή πρόληψη. Η βιταμίνη D συντίθεται στο σώμα κατά την έκθεσή του στο ηλιακό φως. Να περπατάτε, αποφεύγοντας το μεσημεριανό ήλιο, υπό το φως του ήλιου τουλάχιστον επί τριάντα λεπτά ημερησίως.  
Dr Αναστασία Μοσχοβάκη
Ιατρός Ειδική Παθολόγος
Φραγκοπούλου 10 Κηφισιά
Τηλ: 2106252770
Link http://anastasiamoschovaki1.blogspot.com
Ο ιστότοπος του ιατρείου και οι ιστοσελίδες ενημέρωσης του ιατρείου εκτίθενται παραπλεύρως.

Ορθοδοξία, εκκλησιασμός, συμμετοχή στα ελληνορθόδοξα χριστιανικά μυστήρια (Βάπτισμα, Χρίσμα, Θεία Ευχαριστία, Ιεροσύνη, Μετάνοια-Εξομολόγηση, Ιερό Ευχέλαιο, Γάμος): Μεταδίδουν ασθένειες ή είναι μύθος;


Η υγεία  του πολίτη σήμερα απειλείται από πολλούς αόρατους εχθρούς όπως είναι ο covid 19, το  aids,  η στεφανιαία καρδιακή νόσος, τα καρκινώματα, η χρόνια πνευμονοπάθεια,  η κατάθλιψη. Η προσβολή από τα νοσήματα είναι εξατομικευμένο και σύνθετο φαινόμενο. Αυτό ισχύει κατεξοχήν στην περίπτωση των χρόνιων μη λοιμωδών πολυπαραγοντικών νοσημάτων. Ακόμη όμως και στην περίπτωση του covid 19 και άλλων λοιμωδών νοσημάτων όπου μηχανικοί παράγοντες έχουν ουσιαστικό ρόλο διότι το αίτιο είναι συγκεκριμένο (π.χ. ιός της γρίπης, μυκοβακτηρίδιο της φυματίωσης, covid 19 κ.λπ.) η νόσος δεν είναι αποκλειστικά αποτέλεσμα έκθεσης στον ιό και απόστασης μολυσματικού φορτίου από τον ξενιστή αλλά και θέμα ανοσοποιητικού συστήματος η αντίδραση του οποίου εξαρτάται από ένα σύνολο παραγόντων, γνωστών ή πιθανολογούμενων (π.χ. κάπνισμα, stress, φυσική κατάσταση, φαρμακευτική αγωγή υποκείμενων χρόνιων νοσημάτων) και άγνωστων ή απροσπέλαστων από την επιστήμη παραγόντων, τουλάχιστον επί του παρόντος. Έτσι δύο άνθρωποι που εκτίθενται στο ίδιο μολυσματικό φορτίο covid 19 δεν νοσούν ομοιόμορφα ακόμη και εάν έχουν ταυτόσημους γνωστούς παράγοντες υψηλού κινδύνου!
Σήμερα στην εποχή του κορονοϊού, ελληνορθόδοξοι αναρωτώνται: Η παραδοσιακή τέλεση των θρησκευτικών καθηκόντων και η συμμετοχή στα μυστήρια της Εκκλησίας συνδέονται με την επί γης νόσο και τον επί γης θάνατο με βάση τα δεδομένα της Ιατρικής επιστήμης;

Για να απαντηθεί αυτό το ερώτημα, αμιγώς επιστημονικώς, απαιτείται ικανό εύρος αξιόπιστων κλινικών ερευνών, που δεν υπάρχουν. Οι αξιόπιστες κλινικές έρευνες χρειάζονται χρόνο και προϋποθέτουν σοβαρά μέτρα διασφάλισης της αντικειμενικότητας, υψηλές μη κατευθυνόμενες χρηματοδοτήσεις, σωστό σχεδιασμό, πληθώρα συμμετεχόντων ώστε να γίνει δυνατή η σύγκριση δεδομένων υγείας αμιγώς ορθόδοξων χριστιανών που τηρούν με επιμέλεια τα παραδοσιακά θρησκευτικά τους καθήκοντα και άθεων ή αλλόδοξων.
Όσοι ωστόσο αξιώνουν την κατάργηση της παραδοσιακής διαδικασίας του θρησκεύειν των ορθόδοξων χριστιανών ή την ριζική τροποποίηση προαιώνιων ορθόδοξων παραδόσεων στο όνομα της υγείας, καλούνται να απαντήσουν σε ερωτήματα που ελληνορθόδοξοι χριστιανοί υποβάλλουν συχνά:

·       Σύμφωνα με τα δεδομένα του Pew Research Center https://www.pewresearch.org/fact-tank που διενεργεί μελέτες θρησκευτικότητας και του https://www.worldometers.info/ που διενεργεί μελέτες προσδόκιμου επιβίωσης, οι πέντε χώρες της ευρωζώνης με τη μεγαλύτερη θρησκευτική συμμετοχή των πολιτών στην εκκλησιαστική ζωή και τα μυστήρια της Εκκλησίας (δεν συμπεριλήφθηκε Λουξεμβούργο Μάλτα Σλοβενία Κύπρος στην διερεύνηση του βαθμού της ενεργού συμμετοχής στα μυστήρια-εκκλησιαστικές συναθροίσεις), είναι η Ρουμανία με κυρίως ορθόδοξο χριστιανικό πληθυσμό και προσδόκιμο επιβίωσης τα 76.50 έτη, η Ιταλία με κυρίως καθολικό χριστιανικό πληθυσμό και προσδόκιμο επιβίωσης τα 84,01 έτη, η Ελλάδα με κυρίως ορθόδοξο χριστιανικό πληθυσμό και προσδόκιμο επιβίωσης τα 82,8 έτη, η Ιρλανδία με κυρίως καθολικό χριστιανικό πληθυσμό και προσδόκιμο επιβίωσης τα 82,81 έτη, η Πορτογαλία με κυρίως καθολικό χριστιανικό πληθυσμό και προσδόκιμο επιβίωσης τα    82.65 έτη. Στον αντίποδα οι πέντε πιο άθεες ή αποστασιοποιημένες από παραδοσιακές θρησκευτικές συναθροίσεις χώρες της Ευρωζώνης είναι η Φινλανδία με προσδόκιμο επιβίωσης τα 82,48 έτη, η Εσθονία με προσδόκιμο επιβίωσης τα 79,18 έτη, το Βέλγιο με προσδόκιμο επιβίωσης τα 82,17 έτη, η Λατβία με προσδόκιμο επιβίωσης τα 75,73 έτη, η Ολλανδία με προσδόκιμο επιβίωσης τα 82.78 έτη. Βλέπουμε λοιπόν ότι οι ενθέρμως θρησκευόμενοι ρωμαιοκαθολικοί ορθόδοξοι ζουν κατά μέσο όρο 81,754 έτη ενώ οι άθεοι-μη συμμετέχοντες στις Εκκλησίες 80,48 έτη. Πως ερμηνεύεται αυτό για όσους στην Ελλάδα αξιώνουν την κατάργηση ή την ριζική τροποποίηση των ορθόδοξων  παραδόσεων στο όνομα της υγείας;

·       Εάν οι παραδοσιακές θρησκευτικές τελετές μετατρέπουν τους χριστιανούς σε υγειονομικές βόμβες, πώς ερμηνεύουν το γεγονός ότι η ορθόδοξη χριστιανική εκκλησία έχει επιβιώσει ως θεσμός στην Ελλάδα επί χιλιετηρίδες; Δεν είχε υποπέσει στην αντίληψη του μέσου Έλληνα ο οποίος κατά την διάρκεια της μακρόχρονης ιστορίας του μαστίζονταν από ισχυρά λοιμώδη νοσήματα και συμμετείχε και σε σφοδρούς πολέμους που απαιτούσαν άριστη φυσική κατάσταση ότι οι ορθόδοξες εκκλησίες λόγω των ηθών τους είναι βρώμικες, οι ορθόδοξοι  κολλούν μικρόβια άρα πρέπει να αποφεύγονται; Εάν ο παραδοσιακός τρόπος του θρησκεύεσθαι της ορθοδοξίας οδηγεί στο σαρκικό θάνατο, γιατί οι Έλληνες δεν έχουν αποδεκατιστεί;

·       Στο παρελθόν είχαμε λοιμώδη νοσήματα με μεγάλη μολυσματικότητα και θνησιμότητα όπως ευλογιά φυματίωση ιλαρά. Οι Έλληνες αποστασιοποιήθηκαν από τον καθολικισμό.  Δεν μπορούσαν τουλάχιστον να επιλέξουν να ακολουθήσουν κάποιο λιγότερο μολυσματικό, πιο «καθαρό» χριστιανικό δόγμα; Γιατί διαδοχικές γενιές Ελλήνων εγκατέλειψαν το παραδοσιακό δωδεκάθεο για μία θρησκεία υγειονομική βόμβα;

·       Γιατί οι Έλληνες να μιμηθούν υγειονομικώς την άθεη Κίνα της οποίας οι πολίτες ζουν κατά μέσο όρο 77.47  χρόνια και να μην μιμηθεί η Κίνα την Ελλάδα της οποίας οι πολίτες ζουν κατά μέσο όρο 82,8 έτη;

·       Εάν κάποιος δεν ενδιαφέρεται για την επίγεια ζωή και τον ενδιαφέρει μόνο η ψυχή του, εάν επιλέγει ως μόνο γιατρό του τον Ιησού Χριστό γιατί η πολιτεία τού επιβάλλει κοσμικούς γιατρούς που δεν θέλει, απαγορεύοντάς του παράλληλα να ζήσει κορυφαία γεγονότα της ορθοδοξίας που σώζουν την ψυχή του;

·       Εάν οι συναθροίσεις και η κατάργηση της κοινωνικής απόστασης αποτελούν πηγές νοσημάτων γιατί οι απόστολοι βάσισαν την διάδοση του ευαγγελίου στις συναθροίσεις χωρίς να αρρωστήσουν; Μήπως από μόνο του αυτό το γεγονός είναι ένα θαύμα; Και εάν αυτό το θαύμα της κατάργησης της κοινωνικής απόστασης και της εν Χριστώ κοινωνία της Ζωής είναι το θαύμα της Ορθοδοξίας, ποιοι είμαστε εμείς που πρέπει να το καταργήσουμε; Μήπως σατανικά πνεύματα θέλουν την κατάργηση αυτού ακριβώς του θαύματος;

Τα παραπάνω είναι ένα μικρό μέρος των ερωτημάτων που έχουν υποπέσει στην αντίληψή μου και θέτουν καθημερινά ελληνορθόδοξοι συμπολίτες μας, που ακολουθούν πιστά την ευαγγελική εντολή Γνώσεσθε τήν ἀλήθειαν καί ἡ ἀλήθεια ἐλευθερώσει ὑμᾶς και ερευνούν επίμονα υπάρχοντα δεδομένα.

Στο παρόν άρθρο εκτίθενται επιπρόσθετα ορισμένες από τις πιο σημαντικές έρευνες κατά την  τρέχουσα τετραετία που περιλαμβάνουν πάνω από 1000 συμμετέχοντες, δεν έχουν τύχει ευρείας δημοσιότητας και αφορούν τη σχέση υγείας και παραδοσιακών θρησκειών σε όλο τον κόσμο.

1.  Σύμφωνα με μελέτη που δημοσιεύτηκε στο επιστημονικό περιοδικό JAMA Psychiatry στις 6 Μαΐου 2020 (Ying Chen και συν.) και περιέλαβε 66 492 νοσοκόμες και 43 141 άνδρες επαγγελματίες που εργάζονταν στον τομέα της υγείας στις ΗΠΑ, η ενεργός συμμετοχή στις θρησκευτικές τελετές της εκκλησίας επί τουλάχιστον μία φορά την εβδομάδα συσχετίστηκε με 68% χαμηλότερο κίνδυνο θανάτου από ναρκωτικά, αλκοόλ και αυτοκτονίες στις γυναίκες και 33% χαμηλότερο κίνδυνο αντίστοιχα  στους άντρες. Η παρακολούθηση έγινε από το 1988 έως το 2014.

2.  Σύμφωνα με έρευνα που δημοσιεύτηκε στο επιστημονικό περιοδικό PLoS One στις 16/12/2019 (Marilina Santero και συν.) διεξήχθη στην Λατινική Αμερική και περιέλαβε 7524 συμμετέχοντες, οι γυναίκες που συμμετέχουν σε θρησκευτικές δραστηριότητες πάνω από μία φορά ανά εβδομάδα είχαν 50% χαμηλότερη πιθανότητα εμφάνισης μείζονος καταθλιπτικού επεισοδίου συγκριτικά με αυτές που δεν είχαν ανάλογη ενεργό συμμετοχή.

3.  Σύμφωνα με κοινωνική μελέτη που δημοσιεύτηκε στο επιστημονικό περιοδικό BMC PUBLIC HEALTH στις 28/08/2019 (Kim Nichols Dauner και συν.) και διερεύνησε τη σχέση της υγείας μητέρων (2826 γυναικών σε 20 διαφορετικές μητροπολιτικές περιοχές των ΗΠΑ επί εννέα έτη) με το επίπεδο της ένθερμης θρησκευτικότητας της κοινότητας και της συμμετοχής της σε θρησκευτικές εκδηλώσεις και εκκλησιαστικά δρώμενα  επί μία φορά την εβδομάδα τουλάχιστον, κάθε 1% αύξηση της θρησκευτικότητας της κοινότητας  αντιστοιχεί σε αύξηση 1,2% στις πιθανότητες καλής υγείας των γυναικών που συμμετείχαν στη μελέτη.

4.          Σύμφωνα με μελέτη που δημοσιεύτηκε στο επιστημονικό περιοδικό Gerontology and Geriatric Medicine στις 10/05/2019 (Sofia Strinnholm και συν.) και περιέλαβε 1014 υπέργηρα άτομα (85 ετών και άνω) σε Σουηδία και Φινλανδία το αυξημένο θρησκευτικό συναίσθημα συνδεόταν με μείωση του αριθμού των καταθλιπτικών επεισοδίων σε υπέργηρες γυναίκες.

5.  Σύμφωνα με μελέτη που δημοσιεύτηκε στο επιστημονικό περιοδικό JAMA OPEN (Wanqing Wen και συν.) στις 09/07/2019 και περιέλαβε 85000 ανθρώπους χαμηλού οικονομικού εισοδήματος, οι ενθέρμως θρησκευόμενοι που συνηθίζουν να μετέχουν ενεργά στις καθιερωμένες θρησκευτικές τελετές της εκκλησίας τους (πάνω από μία φορά ανά εβδομάδα) είχαν 8% μείωση των θανάτων από όλες τις αιτίες.

6.  Σύμφωνα με μελέτη (ΗΠΑ -Health and Retirement Study-E Idler και συν.) που περιέλαβε 20.091 πολίτες ηλικίας 24-107 ετών  οι οποίοι διαχωρίστηκαν σε πέντε ηλικιακές ομάδες 24–49, 50–64, 65–74, 75–89, 90+ η ενεργός συμμετοχή στις θρησκευτικές τελετές και τα δρώμενα της εκκλησίας μειώνει την πιθανότητα θανάτου από κάθε αίτιο για όλες τις ηλικιακές ομάδες πλην της ομάδας 90+. Η μελέτη δημοσιεύτηκε στο επιστημονικό περιοδικό ΙΝΝΟVATION IN AGING στις 2/11/2018.

7.  Σύμφωνα με έρευνα που δημοσιεύτηκε στο επιστημονικό περιοδικό European Journal of Epidemiology (Ahrenfeldt και συν.) στις 24/08/2017 και περιέλαβε 23.864 ευρωπαίους πολίτες ηλικίας 50 ετών και άνω, η ενεργή συμμετοχή στα παραδοσιακά θρησκευτικά δρώμενα των Εκκλησιών συνδέεται με χαμηλότερες πιθανότητες καρδιακής προσβολής, εγκεφαλικού επεισοδίου, διαβήτη, καρκινωμάτων.  Αντίθετα, η χλιαρή θρησκευτικότητα (μόνο προσευχή) συσχετίστηκε με υψηλότερες πιθανότητες καρδιακής προσβολής και υψηλής χοληστερόλης.

8.  Σύμφωνα με έρευνα που δημοσιεύτηκε στο επιστημονικό περιοδικό PLoS One (ΗΠΑ, Ellen Idler και συν.) στις 20/12/2017 και περιέλαβε 18.370 ανθρώπους ηλικίας 50 ετών και άνω οι οποίοι μελετήθηκαν επί 10 έτη, οι πιστοί που συμμετείχαν συχνά στις καθιερωμένες θρησκευτικές τελετές και εκδηλώσεις της Εκκλησίας τους (πάνω από μία φορά ανά εβδομάδα)  είχαν 40% χαμηλότερες πιθανότητες να πεθάνουν νωρίς σε σύγκριση με τους ανθρώπους που απείχαν από τη σχετική άσκηση θρησκευτικών καθηκόντων.

9.  Σύμφωνα με έρευνα (NHANES III) που δημοσιεύτηκε στις 16/05/2017 στο επιστημονικό περιοδικό PLoS One (Marino A. Bruce και συν.) και περιέλαβε ενήλικες ηλικίας 40-65 ετών με μέση διάρκεια παρακολούθησης 14,2 έτη, οι πιστοί (ενθέρμως θρησκευόμενοι) που πήγαιναν στην Εκκλησία τουλάχιστον μία φορά ανά εβδομάδα είχαν μείωση κατά 55% στον κίνδυνο θνησιμότητας συγκριτικά με αυτούς που δεν πήγαιναν στην Εκκλησία.

10.              Σύμφωνα με μελέτη που δημοσιεύτηκε στο επιστημονικό περιοδικό JAMA Intern Med. (Li Shanshan και συν.) στις 11/07/2017 και περιέλαβε 74.534 γυναίκες από μια μεγάλη μελέτη τη Nurses Health Study στις ΗΠΑ, οι γυναίκες που συμμετείχαν στις καθιερωμένες θρησκευτικές τελετές της Εκκλησίας τους πάνω από μία φορά την εβδομάδα είχαν χαμηλότερη συνολική θνησιμότητα από όλες τις αιτίες και ιδιαίτερα από καρκινώματα και καρδιοεγκεφαλικά επεισόδια. Οι γυναίκες που μελετήθηκαν ήταν νοσηλεύτριες δηλαδή ομάδα υψηλού κινδύνου για λοιμώδη νοσήματα και δεν έπασχαν κατά την ένταξή τους στη μελέτη από καρκίνο ή καρδιαγγειακά επεισόδια. Το διάστημα παρακολούθησής τους ήταν από το 1996-2002.Περισσότερα στο https://www.ncbi.nlm.nih.gov/Dr Αναστασία Μοσχοβάκη

Ιατρός Ειδική Παθολόγος

Φραγκοπούλου 10 Κηφισιά

Τηλέφωνο επικοινωνίας: 2106252770
Ο ηλεκτρονικός τόπος και οι ιστοσελίδες του ιατρείου εκτίθενται παραπλεύρως.

Ο νέος κορονοϊός covid 2019 απαντήσεις σε ερωτήματα


Ο ιός COVID 2019 ιός ανήκει σε μία ευρεία κατηγορία ιών, τους κορονοϊoύς και εμφανίστηκε στα τέλη του 2029 στην πόλη Wuhan και στην επαρχία Hubei. Έκτοτε έχει κάνει μία θεαματική πορεία από τη μία άκρη του κόσμου έως την άλλη. Στην πλειοψηφία των περιπτώσεων η ασθένεια είναι ήπια και  μοιάζει με μια απλή ίωση του αναπνευστικού συστήματος. Σε αρκετές περιπτώσεις ωστόσο εμφανίζονται σοβαρές επιπλοκές.
Στο παρόν άρθρο εκτίθενται ορισμένες από τις πιο συχνές απορίες του πολίτη που αφορούν τον ιό.

Να μετακινούμαι με ιδιωτικό μέσο ή μέσο μαζικής μεταφοράς;

Οι μετακινήσεις με ιδιωτικά μέσα προσφέρουν μεγαλύτερη προφύλαξη από τον ιό διότι έτσι αποφεύγεται ο συνωστισμός.

Eίμαι σε ομάδα υψηλού κινδύνου να αρρωστήσω σοβαρά από covid 19. Τι να προσέχω κατά τις μετακινήσεις μου με λεωφορείο;

Αποφύγετε τις άσκοπες μετακινήσεις κατά τις ώρες που τα μέσα μαζικής μεταφοράς γεμίζουν με κόσμο.
Κρατήστε αποστάσεις από τους γύρω σας. Αυξανόμενη μετάδοση έχει ο ιός όταν η απόστασή σας  από τον προσβεβλημένο άνθρωπο είναι έως δύο μέτρα σε κλειστό χώρο και σε αλληλεπίδραση άνω των πέντε λεπτών. Μετά το ένα μέτρο το ιικό φορτίο μειώνεται αρκετά.  Όσο πιο κοντά ευρίσκεστε σε προσβεβλημένο ασθενή τόσο περισσότερο κινδυνεύετε να νοσήσετε σε κλειστούς χώρους.
 Αποφύγετε κάθε μετακίνηση ακόμη και εάν έχετε ελαφρά συμπτώματα λοίμωξης αναπνευστικού. Χρησιμοποιήστε προστατευτική μάσκα μιας χρήσης που αγοράζετε από φαρμακείο. Τα χέρια πρέπει να πλένονται σωστά και με επιμέλεια πριν την τοποθέτηση της μάσκας, πριν και μετά την αφαίρεσή της τουλάχιστον επί 25 δευτερόλεπτα χωρίς να παραλείπονται οι καρποί, οι περιοχές κάτω από νύχια και οι πτυχές των δακτύλων. Αντικαταστήστε τη μάσκα με μια νέα όταν είναι υγρή και μην επαναχρησιμοποιείτε μάσκες μίας χρήσης. Πετάξτε τη μάσκα όταν επιστρέψετε στο σπίτι. Για να αφαιρέσετε τη μάσκα αφαιρέστε την από πίσω τραβώντας τα κορδόνια χωρίς να αγγίξετε το μπροστινό μέρος της μάσκας. Καθαρίστε άμεσα τα χέρια με σαπούνι και νερό  μετά την απόρριψη της μάσκας ή εναλλακτικά με αλκοολούχο διάλυμα 70%. Αλλάξτε άμεσα ρούχα και υποδήματα μετά την επιστροφή στο σπίτι και κάντε μπάνιο.

Είναι επικίνδυνο να προχωράμε σε παραγγελίες ένδυσης-υπόδησης-συσκευών από χώρες με υψηλό αριθμό κρουσμάτων;

 Η πιθανότητα προσβολής είναι ελάχιστη με δεδομένα ότι:
  • ·        Τα περισσότερα προϊόντα τυποποιούνται χωρίς να παρεμβάλλεται ανθρώπινο χέρι
  • ·        Από την διάθεση έως την πώληση των προϊόντων μεσολαβούν αρκετές ημέρες και oι κορονοιοί γενικώς  δεν επιβιώνουν σε εξωτερικό περιβάλλον πάνω από λίγες ημέρες.
  • ·        Η διεθνής κοινότητα έχει λάβει μέτρα απομόνωσης του ιού.


Ποιες είναι οι ομάδες υψηλού κινδύνου;

Ηλικιωμένοι και τα άτομα με υποκείμενα νοσήματα (όπως σακχαρώδη διαβήτη και καρδιαγγειακά νοσήματα, χρόνια αναπνευστικά νοσήματα, κακοήθειες, ανοσοκατασταλμένοι) είναι περισσότερο ευάλωτοι να νοσήσουν σοβαρά, εφόσον προσβληθούν από τον νέο κορονοϊό.

Dr Αναστασία Μοσχοβάκη

Ιατρός Ειδική Παθολόγος
Φραγκοπούλου 10 Κηφισιά
Τηλέφωνο επικοινωνίας: 2106252770
Οι ιστοσελίδες και ο ιστότοπος του ιατρείου εκτίθενται παραπλεύρως.