Eπισκεφθείτε τον ηλεκτρονικό τόπο του ιατρείου http://iatreioamoschovaki.gr


Αναζήτηση αυτού του ιστολογίου

Σάββατο 19 Σεπτεμβρίου 2009

ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΣ 2009: ΕΜΒΟΛΙΟ ΓΡΙΠΗΣ ΤΩΝ ΧΟΙΡΩΝ Η ΝΕΑΣ ΓΡΙΠΗΣ : ΠΑΡΕΝΕΡΓΕΙΕΣ ΚΑΙ ΑΣΦΑΛΕΙΑ

Το εμβόλιο Η1Ν1 2009 περιέχει αδρανοποιημένο ιό Η1Ν1.
ΜΗΧΑΝΙΣΜΟΣ ΔΡΑΣΗΣ ΠΑΡΕΝΕΡΓΕΙΕΣ
Το εμβόλιο προκαλεί έντονη ανοσολογική διέγερση, με παραγωγή αντισωμάτων. Τα πρώτα αποτελέσματα από κλινικές μελέτες δείχνουν εξαιρετική ανοχή και ασφάλεια του εμβολίου, με λίγες παρενέργειες που περιλαμβάνουν πρήξιμο, πόνο στην θέση της ένεσης, μυϊκά άλγη, κακουχία, ελαφρό γριπώδες σύνδρομο για λίγες ημέρες μετά την ένεση. Τα πρώτα αποτελέσματα που υπάρχουν από κλινικές μελέτες δεν δείχνουν αυξημένες παρενέργειες συγκριτικά με συνήθη εμβόλια, αν και γενικώς τα εμβόλια είναι απαγορευτικά για ορισμένες κατηγορίες ατόμων (π.χ. θανατηφόρες αλλεργίες σε συστατικά του εμβολίου).
Τα παραπάνω δεδομένα σε συνδυασμό με το γεγονός ότι τα εμβόλια έχουν αποδειχτεί παραδοσιακά άριστο μέσο πρόληψης για τις λοιμώξεις στο δυτικό κόσμο με καλό profile ασφάλειας για τα περισσότερα άτομα, οδήγησε το FDA στις ΗΠΑ να εγκρίνει πρόσφατα το εμβόλιο H1N1 novel influenza 2009 και να υιοθετήσει μία επιθετική πολιτική εμβολιασμού τριών φάσεων. Με βάση την πολιτική αυτή προβλέπεται προοδευτικώς μαζικός εμβολιασμός του πληθυσμού. Ορισμένοι βλέπουν σε αυτήν την επιθετική πολιτική εμβολιασμών ισχυρές φαρμακοβιομηχανίες ή την υπάρχουσα οικονομική κρίση που ταλανίζει επιχειρηματικά συμφέροντα.
Στην ιστοσελίδα του CDC (http://www.cdc.gov/) ειδικότερα αναγράφεται:
ΥΠΟΨΗΦΙΟΙ ΓΙΑ ΑΜΕΣΟ ΕΜΒΟΛΙΑΣΜΟ ΣΕ ΠΡΩΤΗ ΦΑΣΗ
Έγκυες
Άτομα που ζουν με παιδιά κάτω των 6 μηνών
Επαγγελματίες υγείας
Όλα τα άτομα από 6 μηνών έως 24 ετών
Άτομα 25 έως 64 ετών με προβλήματα υγείας που τους εντάσσουν σε ομάδα υψηλού κινδύνου
ΥΠΟΨΗΦΙΟΙ ΓΙΑ ΕΜΒΟΛΙΑΣΜΟ ΣΕ ΔΕΥΤΕΡΗ ΦΑΣΗ ΟΤΑΝ ΥΠΑΡΞΕΙ ΕΠΑΡΚΗΣ ΠΑΡΑΓΩΓΗ ΕΜΒΟΛΙΩΝ
Όλα τα άτομα 25 με 64 ετών
ΥΠΟΨΗΦΙΟΙ ΣΕ ΤΡΙΤΗ ΦΑΣΗ ΟΤΑΝ ΥΠΑΡΞΕΙ ΕΠΑΡΚΗΣ ΠΑΡΑΓΩΓΗ ΕΜΒΟΛΙΩΝ
Όλα τα άτομα άνω των 64 ετών.
Ωστόσο, υπάρχει μία ευρεία αμφισβήτηση από αρκετούς μαχόμενους ιατρούς παγκοσμίως, αναφορικά με την ασφάλεια και την αποτελεσματικότητα του εμβολίου. Η αμφισβήτηση αυτή δεν είναι αβάσιμη με δεδομένα ότι :
· Ο παρόν ιός ταυτοποιήθηκε τέλη Απριλίου του २००९. Οι υπάρχουσες μελέτες είναι λίγες συγκριτικά με τις μελέτες που έχουμε για τα παλιά εμβόλια και μάλιστα η διάθεση του στην αγορά είναι μάλλον πρόωρη. Αρκετές φορές απαιτούνται μήνες ή και χρόνια για την παραγωγή ασφαλούς εμβολίου μετά την πρώτη ταυτοποίηση του ιού που είναι υπεύθυνος για μία πανδημία.
· Υπάρχει η αρνητική εμπειρία από την εσπευσμένη κυκλοφορία εμβολίου της γρίπης το 1976, το οποίο αφορούσε μάλιστα συγγενή ιό που έφερε γονίδια γρίπης των χοίρων. Το παραχθέν εμβόλιο που διετέθη μαζικώς για εμβολιασμό, λόγω ανάλογης επιδημίας γρίπης, σύντομα αποσύρθηκε λόγω αυξημένης συχνότητας εμφάνισης ενός σπάνιου νευρολογικού συνδρόμου, του συνδρόμου GUILLAIN BARRE.
· «Προσδοκάται» ότι το νέο εμβόλιο θα έχει το ίδιο profile ασφάλειας με το εποχιακό εμβόλιο της γρίπης. Θέματα ωστόσο που αφορούν την ασφάλεια του νέου εμβολίου θα διερευνηθούν πλήρως μετά την ευρεία κυκλοφορία του, όπως εξάλλου ομολογείται ευθαρσώς και από το CDC στην ιστοσελίδα του. Ήδη το VACCINE ADVERSE REPORTING SYSTEM για το εμβόλιο Η1Ν1 στις ΗΠΑ είναι σε πλήρη ετοιμότητα.
Ο μάχιμος κλινικός ιατρός με δεδομένα τα μικρά ποσοστά θανατηφόρων επιπλοκών του ιού στην Ελλάδα είναι συχνά επιφυλακτικός στην παρούσα τουλάχιστον φάση, απέναντι σε μία επιθετική πολιτική μαζικών εμβολιασμών έναντι του Η1Ν1 2009.
Ιστοσελίδες ενημέρωσης του ιατρείου για θέματα Παθολογίας προς συμπληρωματική πληροφόρηση:
http://anastasiamoschovaki1.blogspot.com ΓΕΝΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ ΥΓΕΙΑΣ
http://infectiousdiseaseissues.blogspot.com ΠΥΡΕΤΟΣ - ΛΟΙΜΩΞΕΙΣ
http://highglucose.blogspot.com ΔΙΑΒΗΤΗΣ
http://systemichypertension.blogspot.com ΥΨΗΛΗ ΠΙΕΣΗ
http://alternativemedicinehellenicblog.blogspot.com ΕΝΑΛΛΑΚΤΙΚΗ ΙΑΤΡΙΚΗ
http://cholesterolandtriglycerides.blogspot.com ΧΟΛΗΣΤΕΡΙΝΗ – ΤΡΙΓΛΥΚΕΡΙΔΙΑ
http://novelswineinfluenza.blogspot.com ΝΕΑ ΓΡΙΠΗ Η1Ν1.

Τετάρτη 16 Σεπτεμβρίου 2009

ΝΕΑ ΓΡΙΠΗ Η ΓΡΙΠΗ ΤΩΝ ΧΟΙΡΩΝ Η1Ν१ : ΜΕΤΑΔΟΤΙΚΟΤΗΤΑ ΚΑΙ ΠΡΟΛΗΨΗ

Τα ερωτήματα που ακολουθούν είναι ερωτήματα που υποβλήθηκαν σε ενημερωτική διάλεξη που έκανα για την νέα γρίπη.
1. Κινδυνεύω να κολλήσω την νέα γρίπη ευρισκόμενος στο ίδιο γραφείο με ένα ασθενή, που πάσχει από την νέα γρίπη χωρίς να το ξέρει;
Η νέα γρίπη μεταδίδεται κυρίως με σταγονίδια από άτομο σε άτομο που αποβάλλονται με το βήχα, τον πταρμό, την ομιλία, με τον ίδιο τρόπο που μεταδίδεται η κοινή γρίπη. Μερικά άτομα μολύνονται αφού αγγίξουν την μύτη, τα μάτια ή το στόμα τους με χέρια που μολύνθηκαν λόγω επαφής με επιφάνειες ή αντικείμενα που φέρουν ιούς γρίπης. Για αυτό είναι σημαντικό να αποφεύγεται η στενή επαφή με άτομα που έχουν συμπτώματα λοίμωξης αναπνευστικού, (να ευρίσκεστε τουλάχιστον ένα μέτρο μακριά), να αποφεύγεται να αγγίζονται τα μάτια η μύτη και το στόμα και να πλένονται συχνά τα χέρια.
2. Μπορώ να αρρωστήσω αγγίζοντας μολυσμένα αντικείμενα που έχει αγγίξει πριν από μένα ασθενής με νέα γρίπη;
Μελέτες έχουν δείξει ότι ο ιός μπορεί να επιβιώσει σε μολυσμένες επιφάνειες και να μολύνει ένα άνθρωπο δύο με επτά ώρες μετά την εγκατάστασή του στις επιφάνειες αυτές. Γι αυτό είναι σημαντικό να πλένονται συχνά τα χέρια, να μην έρχονται σε επαφή με μάτια, μύτη, στόμα και να καθαρίζονται καλά το πάτωμα, εκτεθειμένες επιφάνειες, παιδικά κοινόχρηστα παιχνίδια κλπ.
3. Κινδυνεύω από μολυσμένα τρόφιμα, χοιρινό ή νερό;
Δεν έχει εντοπιστεί κανένα τεκμηριωμένο κρούσμα μέχρι αυτή την στιγμή παγκοσμίως που να προέρχεται από κατανάλωση νερού ή τροφίμου. Ωστόσο ισχύει η γενική αρχή ότι τα τρόφιμα πρέπει να μαγειρεύονται σε υψηλές θερμοκρασίες και ότι δεν πρέπει να καταναλώνεται νερό αμφιβόλου ποιότητας.
4. Κινδυνεύω να κολλήσω από πισίνες ή spa;
Δεν έχει εντοπιστεί κανένα τεκμηριωμένο κρούσμα μέχρι αυτή την στιγμή παγκοσμίως που να οφείλεται σε μετάδοση του ιού μέσω πισίνας ή spa. Ωστόσο οι έρευνες που αφορούν την επιβίωση του ιού στις υδάτινες συνθήκες που προαναφέρονται είναι εξαιρετικά ανεπαρκείς.
H τήρηση των απαιτούμενων προδιαγραφών που αφορούν την χλωρίωση του νερού πιστεύεται από μελέτες που έχουν γίνει σε συγγενείς ιούς ότι αδρανοποιεί ταχέως τον ΑΗ1Ν1 2009.
5. Πόσο εύκολα μεταδίδεται ο ιός;
Η μεγάλη ταχύτητα της μετάδοσης του ιού είναι ένας από τους παράγοντες που προκαλεί παγκόσμια ανησυχία. Ενδεικτικά στην Ευρώπη έως 6-9-2009 καταγράφηκαν 49000 περιστατικά και 125 θάνατοι, ενώ έως 26-6-09 τα κρούσματα ήταν μόλις 5358 και ένας θάνατος. Τα νούμερα είναι στην πραγματικότητα πολύ μεγαλύτερα σήμερα, διότι πολλές περιπτώσεις με ήπια συμπτωματολογία δεν διερευνώνται εργαστηριακώς, όσο διογκώνεται η πανδημία.
6. Τι να κάνω εάν εμφανίσω συμπτώματα λοίμωξης του αναπνευστικού; Πώς να προστατεύσω τους οικείους μου για να μην αρρωστήσουν και οι ίδιοι;
Στην περίπτωση που εμφανίσετε συμπτώματα λοίμωξης του αναπνευστικού συνιστάται άμεση ιατρική εξέταση και παραμονή στο σπίτι. Η παραμονή στο σπίτι ακόμη και επί απλών ιώσεων, όσο αυτό είναι εφικτό, δεν έχει στόχο μόνο την προφύλαξη των ατόμων του περίγυρου αλλά και την αποφυγή ταυτόχρονης προσβολής σας από τον Η1Ν1.
Για να προστατεύσετε τους οικείους σας πρέπει να αποφεύγετε την στενή επαφή μαζί τους χωρίς χρήση μάσκας και χωρίς να έχει προηγηθεί καλό πλύσιμο χεριών. Η μάσκα πρέπει να είναι ιδανικά μιας χρήσεως, να καλύπτει καλά το στόμα και την μύτη, να δένεται σφιχτά για να ελαχιστοποιηθούν τα κενά ανάμεσα στο πρόσωπο και τη μάσκα και να πετιέται άμεσα μετά την χρήση και εάν υγρανθεί. Όταν το άτομο φοράει την μάσκα δεν πρέπει να την αγγίζει. Πριν και μετά την τοποθέτησή της πρέπει να πλένει καλά τα χέρια και μην αγγίζει άτομα και αντικείμενα κατά την διάρκεια της επίσκεψης. Δεν πρέπει να έρχεστε σε επαφή με χρονίως πάσχοντες, μωρά ή ηλικιωμένους.
Κατά την διάρκεια του βήχα ή του πταρμού καλύπτετε το στόμα και την μύτη με καθαρά χαρτομάντιλα μιας χρήσεως, τα οποία πρέπει να απορρίπτετε άμεσα σε σάκο απορριμμάτων.
Οι οικιακοί χώροι πρέπει να αερίζονται συχνά. Όλες οι επιφάνειες με τις οποίες έρχεστε σε επαφή πρέπει να καθαρίζονται συχνά με απολυμαντικά ευρέως φάσματος και αποδεδειγμένης δραστικότητας. Στο σπίτι μπορεί να χρησιμοποιείται διάλυμα υποχλωριώδους νάτριου (οικιακή χλωρίνη) σε αραίωση 1:10 (1 μέρος χλωρίνη προς 10 μέρη νερό). Το διάλυμα αυτό δεν πρέπει να αναμιγνύεται με άλλα καθαριστικά ή απολυμαντικά και πρέπει να χρησιμοποιείται άμεσα μετά την παρασκευή του. Δεν πρέπει να μοιράζεστε με άλλα άτομα οικιακά σκεύη, πετσέτες, σεντόνια ή ρούχα. Τα αντικείμενα και ο ιματισμός μπορούν να ξαναχρησιμοποιηθούν μετά από πλύσιμο με ζεστό νερό και απορρυπαντικό στην υψηλότερη δυνατή θερμοκρασία. Τα άτομα που ασχολούνται με την καθαριότητα πρέπει να φορούν γάντια.
Κατά την διάρκεια των λοιμώξεων συνιστάται ανάπαυση, αποχή από το ενεργητικό και παθητικό κάπνισμα. Φροντίστε τον εαυτό σας με σωστή διατροφή, επαρκή ύπνο, αποφυγή άγχους, άσκηση, αποχή από το κάπνισμα. Η διατροφή πρέπει να περιλαμβάνει επαρκή ποσότητα νερού, φρούτα, λαχανικά, γαλακτοκομικά προϊόντα. Καλό είναι να αποφεύγεται η κατάχρηση λιπαρών ιδιαίτερα κορεσμένων, γλυκαντικών ουσιών και τυποποιημένων προϊόντων. Πρέπει να λαμβάνονται αρκετά υγρά μακράν των γευμάτων και να προτιμώνται τροφές ελαφρές, μαγειρευμένες χωρίς πολλά λιπαρά και μπαχαρικά. Οι έφηβοι, τα παιδιά και οι θηλάζουσες, δεν πρέπει να λαμβάνουν ασπιρίνη για τον έλεγχο του πυρετού, για να αποφευχθεί ένα σπάνιο και επικίνδυνο σύνδρομο που εμφανίζεται στις ηλικίες αυτές και οφείλεται σε πολλαπλές αλληλεπιδράσεις της ασπιρίνης και των ιών και λέγεται σύνδρομο REYE.
Μετά από σοβαρή αξιολόγηση κατά την σωστή ιατρική εξέταση θα σας δοθούν συμπληρωματικές οδηγίες.
Ιστοσελίδες ενημέρωσης του ιατρείου για θέματα Παθολογίας προς συμπληρωματική πληροφόρηση:
http://anastasiamoschovaki1.blogspot.com ΓΕΝΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ ΥΓΕΙΑΣ
http://infectiousdiseaseissues.blogspot.com ΠΥΡΕΤΟΣ - ΛΟΙΜΩΞΕΙΣ
http://alternativemedicinehellenicblog.blogspot.com ΕΝΑΛΛΑΚΤΙΚΗ ΙΑΤΡΙΚΗ
http://cholesterolandtriglycerides.blogspot.com ΧΟΛΗΣΤΕΡΙΝΗ - ΤΡΙΓΛΥΚΕΡΙΔΙΑ

ΧΕΙΜΩΝΑΣ ΑΝΟΙΞΗ 2010 : Η ΠΡΟΛΗΨΗ ΤΗΣ ΓΡΙΠΗΣ ΚΑΙ ΤΩΝ ΙΩΣΕΩΝ ΤΟΥ ΧΕΙΜΩΝΑ ΑΡΧΙΖΕΙ ΑΠΟ ΤΟ ΦΘΙΝΟΠΩΡΟ

Οι ιογενείς λοιμώξεις του αναπνευστικού συστήματος που αναμένεται να παρουσιάσουν έξαρση περιλαμβάνουν μια ποικιλία ξεχωριστών συνδρόμων που προκαλούν πυρετό, βήχα, μπούκωμα, πονόλαιμο. Παρά το γεγονός ότι στην πλειοψηφία των περιπτώσεων πρόκειται για αθώα σύνδρομα, μπορεί να εμφανίσουν σπανίως σοβαρές επιπλοκές όπως αναπνευστική ανεπάρκεια, καρδιοπνευμονικές εκδηλώσεις, σήψη, μηνιγγίτιδα, θάνατο. Η νεοεμφανισθείσα νέα γρίπη αναμένεται να αυξήσει το ποσοστό των εμπύρετων συνδρόμων και των αναμενόμενων σοβαρών επιπλοκών κατά την διάρκεια της επικείμενης χειμερινής περιόδου. Η έγκαιρη ιατρική διάγνωση και σωστή ιατρική παρακολούθηση είναι ζωτικής σημασίας.
Κατά την επίθεση ενός ιού στο οργανισμό κινητοποιούνται μηχανισμοί άμυνας, που περιλαμβάνουν, στοιχεία του αίματος, όπως τα λευκά αιμοσφαίρια, τα αντισώματα, το συμπλήρωμα και τον σπλήνα. Κατά την διάρκεια μιας λοίμωξης, ο άνθρωπος ευρίσκεται σε κατάσταση εσωτερικού πολέμου με το μικρόβιο και ο πυρετός, το μπούκωμα, η ρινική έκκριση, η κακουχία, το πρήξιμο των αδένων, ο βήχας, οι μυαλγίες, είναι τα εξωτερικά συμπτώματα ενός πολέμου, που διεξάγεται από ένα καλό αμυντικό σύστημα σε εγρήγορση. Η απάντηση του οργανισμού γίνεται με πολλούς τρόπους, όπως παραγωγή αντισωμάτων, παραγωγή ιντερφερονών, κινητοποίηση του σπλήνα, κινητοποίηση κυτταροτοξικών λεμφοκυττάρων. Όταν η άμυνα του οργανισμού είναι αρίστη, ο οργανισμός εξουδετερώνει τον βλαπτικό λοιμογόνο παράγοντα χωρίς σοβαρά προβλήματα ή κατάλοιπα. Τα άτομα με ανεπαρκές αμυντικό σύστημα, όπως για παράδειγμα οι ηλικιωμένοι και ορισμένες κατηγορίες ασθενών, τους οποίους η Ιατρική Επιστήμη αποκαλεί ομάδες υψηλού κινδύνου εμφανίζουν πολλές φορές ελαφρά συμπτώματα, ακόμα και επί απειλητικών για την ζωή τους λοιμώξεων, λόγω ελαττωμένων αντανακλαστικών του ανοσοποιητικού και αυξημένη πιθανότητα επιπλοκών.
Οι ιογενείς λοιμώξεις που αναμένονται να παρουσιάσουν έξαρση είναι η κοινή εποχιακή γρίπη, η νέα γρίπη, οι κοινές ιογενείς λοιμώξεις του αναπνευστικού.
Α.ΚΟΙΝΗ ΕΠΟΧΙΑΚΗ ΓΡΙΠΗ
Οι πιο σοβαρές επιδημικές εξάρσεις προκαλούνται από ιούς γρίπης Α. Οι επιδημίες αρχίζουν απότομα, κορυφώνονται σε διάστημα 2-3 εβδομάδων, διαρκούν 2-3 μήνες και υποχωρούν εξίσου γρήγορα όπως άρχισαν.Οι επιδημίες γρίπης εμφανίζονται σχεδόν αποκλειστικά στην Ελλάδα τον χειμώνα, σε αντίθεση με τις τροπικές περιοχές, όπου παρατηρείται έξαρση όλο τον χρόνο. Σύμφωνα με μελέτες το 2% των ατόμων που προσβάλλονται θα κινδυνεύσουν σοβαρά, ιδιαιτέρως όταν πρόκειται για άτομα με χρόνιες μεταβολικές, νεφρικές ή καρδιοπνευμονικές νόσους. Η μετάδοση γίνεται μετά από ενοφθαλμισμό του ιού στο αναπνευστικό σύστημα, με τον βήχα, τον πταρμό, την ομιλία αλλά και με μολυσμένα αντικείμενα. Ο χρόνος επώασης είναι μία με τρεις ημέρες. Η αποβολή του ιού διακόπτεται συνήθως εντός δύο με πέντε ημερών μετά την εμφάνιση των συμπτωμάτων.Η γρίπη χαρακτηρίζεται από αιφνίδια έναρξη πυρετού, πόνους στους μύες, πονοκέφαλο, βήχα, πρήξιμο αδένων, ρίγη, αίσθημα κακουχίας. Παρά το γεγονός ότι τα περισσότερα άτομα εμφανίζουν την εικόνα που προαναφέρεται, το φάσμα των κλινικών εκδηλώσεων είναι ευρύ και κυμαίνεται από ελαφρά απύρετη αναπνευστική νόσο όπως το κοινό κρυολόγημα έως την σοβαρή εξάντληση. Ο πυρετός εμφανίζει ταχεία άνοδο κατά το πρώτο 24ωρο και πέφτει βαθμιαία σε διάστημα δύο – τριών ημερών, αν και περιστασιακά διαρκεί επί μία εβδομάδα. Η νόσος γενικά λύεται εντός δύο πέντε ημερών.
Β. ΝΕΑ ΓΡΙΠΗ
Από τον Απρίλιο του 2009 έχει γίνει γνωστή μια επιδημία από ένα νέο στέλεχος γρίπης τύπου ΑΗ1Ν1, σε περιοχές του Μεξικού και ΗΠΑ. Παρά το γεγονός ότι η νόσος είναι ήπια στην πλειοψηφία των περιπτώσεων, η ταχεία μετάδοση του ιού σε όλο τον κόσμο, η θανατηφόρος εξέλιξη αρκετών περιστατικών, η εμφάνιση ορισμένων ανθεκτικών μεταλλάξεων, η πιθανότητα σημαντικής αύξησης της τοξικότητας της νόσου σε περίπτωση ταυτόχρονης προσβολής από την κοινή γρίπη, έθεσε σε συναγερμό την παγκόσμια κοινότητα.
Η νέα γρίπη μεταδίδεται κυρίως με σταγονίδια από άτομο σε άτομο που αποβάλλονται με το βήχα, τον πταρμό, την ομιλία και με μολυσμένα αντικείμενα. Με τα μέχρι τώρα επιστημονικά δεδομένα ο ασθενής είναι μολυσματικός μία μέρα πριν αναπτύξει συμπτώματα έως επτά ημέρες μετά την εκδήλωση συμπτωμάτων. Τα παιδιά και ορισμένοι ασθενείς μπορεί να είναι μολυσματικοί και να μεταδίδουν την νόσο για περισσότερο χρονικό διάστημα. Για το διάστημα αυτό ο ασθενής πρέπει να απομονώνεται. Τα χοιρινά τρόφιμα είναι ασφαλή εφόσον μαγειρεύονται σε υψηλές θερμοκρασίες.
Τα κλινικά δεδομένα αποδεικνύουν ότι η λοίμωξη μπορεί να εκδηλωθεί με ελαφρά συμπτώματα (βήχας, μπούκωμα, δέκατα), μπορεί όμως να εξελιχθεί σε σοβαρή λοίμωξη, δύσπνοια πνευμονία, ραβδομυόλυση, νεφρική ανεπάρκεια, μυοκαρδίτιδα, θάνατο. Οι μορφές και η σοβαρότητα της νόσου, έτσι, ποικίλλουν. Τα πιο συχνά συμπτώματα είναι ο βήχας, ο πυρετός, ο πονόλαιμος, η κακουχία, ο πονοκέφαλος. Ενδέχεται να παρουσιαστεί εμετός και διάρροια. Τα περισσότερα περιστατικά αφορούν παιδιά και νέους ενηλίκους. Η έγκαιρη θεραπεία προλαμβάνει τις σοβαρές επιπλοκές σε πολλές περιπτώσεις.
Γ.ΚΟΙΝΕΣ ΙΩΣΕΙΣ ΑΝΑΠΝΕΥΣΤΙΚΟΥ
Εκδηλώνονται ως κοινό κρυολόγημα, φαρυγγίτιδα, λαρυγγοτραχειοβρογχίτιδα, τραχειίτιδα, βρογχιολίτιδα, βρογχίτιδα και ιογενή πνευμονία. Οι λοιμώξεις αυτές συμβαίνουν σε όλη την διάρκεια του έτους με εποχικές κορυφώσεις κατά το Φθινόπωρο Χειμώνα Άνοιξη. Η μετάδοση γίνεται με μολυσμένες εκκρίσεις και παρουσιάζει περίοδο επώασης μία έως έξι ημέρες.Υπάρχει πονόλαιμος, βήχας, ρινόρροια, πταρμός, παροξυσμός άσθματος, που διαρκούν μερικές φορές πάνω από εννέα ημέρες ενώ ο πυρετός και η κεφαλαλγία είναι ήπια ή σπάνια, τουλάχιστον στην αρχή. Ενδέχεται να υπάρχουν οξεία διάρροια, επιπεφυκίτιδα, ενίοτε αιμορραγική κυστίτιδα. Σπάνια εμφανίζονται σοβαρές επιπλοκές όπως πνευμονία, επιδείνωση χρόνιας αποφρακτικής πνευμονοπάθειας ή άσθματος, παραρρινοκολπίτιδα, μέση ωτίτιδα, καρδιοπνευμονικές εκδηλώσεις, θάνατος.
Tα δεδομένα που αναφέρονται παραπάνω καθιστούν αναγκαία την εφαρμογή σοβαρών προγραμμάτων τόνωσης του ανοσοποιητικού συστήματος και πρόληψης που ιδανικά ολοκληρώνονται κατά την διάρκεια του Φθινοπώρου. Η σωστή πρόληψη περιλαμβάνει :
1. Την εξατομικευμένη εφαρμογή ενισχυτικών εμβολίων τόνωσης του ανοσοποιητικού συστήματος κατά την διάρκεια της παθολογικής ιατρικής εξέτασης, μετά από την αξιολόγηση του ανοσολογικού status του οργανισμού. Τα άτομα που μεταδίδουν τον ιό σε ασθενείς υψηλού κινδύνου όπως υγειονομικό προσωπικό, εργαζόμενοι γηροκομείων, μέλη οικογένειας που φροντίζουν γέροντες, εμβολιάζονται επίσης, εφόσον δεν υπάρχουν σχετικές αντενδείξεις.
2. Τον άμεσο εντοπισμό και την άριστη θεραπεία ορισμένων παθολογικών καταστάσεων και νοσημάτων που αλλοιώνουν την σωστή άμυνα κατά την διάρκεια της παθολογικής ιατρικής εξέτασης. Τέτοια νοσήματα και παθολογικές καταστάσεις είναι η αύξηση του σακχάρου, η νεφρική ανεπάρκεια, η ηπατική ανεπάρκεια.
3. Την εφαρμογή σωστών συνηθειών καθημερινότητας που τονώνουν το αμυντικό σύστημα και που στα υγιή άτομα περιλαμβάνουν διατροφή πλούσια σε φρούτα, όσπρια, λαχανικά, γαλακτοκομικά προϊόντα χαμηλής περιεκτικότητας σε λιπαρά, άσκηση, αποφυγή παθητικού και ενεργητικού καπνίσματος, διατήρηση φυσιολογικού βάρους, επαρκούς ύπνου, αποφυγή ψυχολογικών επιβαρύνσεων. Στην περίπτωση πασχόντων από χρόνια νοσήματα, απαιτείται εφαρμογή ειδικών ενδεικνυόμενων διατροφικών προγραμμάτων και προγραμμάτων καθημερινότητας ανάλογα με το είδος της χρόνιας πάθησης.
4. Την εφαρμογή σωστών γενικών κανόνων ατομικής και κοινωνικής υγιεινής. Συγκεκριμένα :
α. Να ανοίγετε συχνά τα παράθυρα και να φροντίζετε για την συχνή ανανέωση του αέρα στους χώρους όπου ευρίσκεστε. Στην περίπτωση των κλιματιστικών πρέπει να υπάρχει σωστή συντήρηση.
β. Να αποφεύγετε την στενή επαφή με άτομα που έχουν συμπτώματα λοίμωξης αναπνευστικού. Να ευρίσκεστε τουλάχιστον ένα μέτρο μακριά. Να αποφεύγετε χώρους με συνωστισμό.
γ. Να αποφεύγετε να αγγίζετε τα μάτια την μύτη και το στόμα σας που αποτελούν τις κύριες πρώτες θέσεις πιθανού εποικισμού.
δ. Να πλένετε συχνά τα χέρια σας. Εναλλακτικά μπορείτε να χρησιμοποιείτε αντισηπτικά μαντηλάκια εμποτισμένα σε οινόπνευμα. Να καθαρίζετε συχνά το πάτωμα, εκτεθειμένες επιφάνειες, παιδικά κοινόχρηστα παιχνίδια κλπ. Η χλωρίνη για το πάτωμα είναι καλό απολυμαντικό.
ε. Σε περίπτωση λοίμωξης αναπνευστικού πρέπει να καλύπτετε την μύτη και το στόμα κατά την διάρκεια του βήχα ή του πταρμού με καθαρά χαρτομάντιλα μιας χρήσεως τα οποία πρέπει να πετάτε αμέσως μετά και να πλένετε τα χέρια σας. Μείνετε στο σπίτι μέχρι να εξεταστείτε ιατρικώς και να λάβετε συμπληρωματικές οδηγίες.
στ. Πρέπει να αποφεύγετε την άσκοπη χρήση φαρμάκων, ιδιαιτέρως αντιβιοτικών.
Ιστοσελίδες ενημέρωσης του ιατρείου για θέματα Παθολογίας προς συμπληρωματική πληροφόρηση:
http://anastasiamoschovaki1.blogspot.com ΓΕΝΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ ΥΓΕΙΑΣ
http://infectiousdiseaseissues.blogspot.com ΠΥΡΕΤΟΣ - ΛΟΙΜΩΞΕΙΣ
http://alternativemedicinehellenicblog.blogspot.com ΕΝΑΛΛΑΚΤΙΚΗ ΙΑΤΡΙΚΗ
http://cholesterolandtriglycerides.blogspot.com ΧΟΛΗΣΤΕΡΙΝΗ - ΤΡΙΓΛΥΚΕΡΙΔΙΑ
http://internationaltravelmedicine.blogspot.com ΤΑΞΙΔΙΑ ΚΑΙ ΥΓΕΙΑ.

ΝΕΑ ΓΡΙΠΗ-ΓΡΙΠΗ ΤΩΝ ΧΟΙΡΩΝ ΑΗ1Ν1 ΚΑΙ ΚΟΙΝΗ ΕΠΟΧΙΑΚΗ ΓΡΙΠΗ : ΑΙΤΙΑ ΣΥΜΠΤΩΜΑΤΑ ΠΡΟΛΗΨΗ ΔΙΑΦΟΡΕΣ ΚΑΙ ΟΜΟΙΟΤΗΤΕΣ

Ο ιός ΑΗ1Ν1 είναι ένας καινούριος ιός γρίπης που συνδυάζει γονίδια γρίπης χοίρων, γρίπης πτηνών και ανθρώπινης γρίπης.
Οι ιοί της κοινής εποχιακής γρίπης μεταλλάσσονται από έτος σε έτος. Αυτός είναι και ο λόγος που τα εμβόλια που χρησιμοποιούμε για την πρόληψη της κοινής γρίπης διαφοροποιούνται από έτος σε έτος και επαναλαμβάνονται. Είναι άγνωστο εάν το σημερινό στέλεχος ΑΗ1Ν1 εξαφανιστεί, διαφοροποιηθεί στο μέλλον λόγω μετάλλαξης και αλλάξει χαρακτηριστικά. Γι αυτό σήμερα το τρέχον στέλεχος της νέας γρίπης αποκαλείται ορθώς ΑΗ1Ν1 2009. Για λόγους συντομίας και μόνο αναφέρεται ως Η1Ν1. Αρκετές μελέτες που αφορούν την συμπεριφορά του βρίσκονται σε εξέλιξη. Τα μέχρι τώρα δεδομένα που έχουμε ωστόσο μας αποκαλύπτουν σημαντικές διαφορές και ομοιότητες μεταξύ της νέας γρίπης και της κοινής εποχιακής γρίπης.
Οι πιο σοβαρές επιδημικές εξάρσεις στην περίπτωση της κοινής εποχιακής γρίπης προκαλούνται από ιούς γρίπης Α. Οι επιδημίες αρχίζουν απότομα, κορυφώνονται σε διάστημα 2-3 εβδομάδων, διαρκούν 2-3 μήνες και υποχωρούν εξίσου γρήγορα όπως άρχισαν. Οι επιδημίες γρίπης εμφανίζονται σχεδόν αποκλειστικά στην Ελλάδα κατά την χειμερινή περίοδο, σε αντίθεση με τις τροπικές περιοχές, όπου παρατηρείται έξαρση όλο τον χρόνο. Ο ΑΗ1Ν1 2009 ωστόσο παραμένει ενεργός ακόμη και το καλοκαίρι σε αντίθεση με την εποχική γρίπη.
Ο τρόπος μετάδοσης είναι κοινός, με ενοφθαλμισμό του ιού στο αναπνευστικό σύστημα, με τον βήχα, τον πταρμό, την ομιλία, αλλά και με μολυσμένα αντικείμενα. Με τα μέχρι τώρα επιστημονικά δεδομένα ο ασθενής με νέα γρίπη είναι μολυσματικός μία μέρα πριν αναπτύξει συμπτώματα έως επτά ημέρες μετά την εκδήλωση συμπτωμάτων. Τα παιδιά και ορισμένοι ασθενείς μπορεί να είναι μολυσματικοί και να μεταδίδουν την νόσο για περισσότερο χρονικό διάστημα. Έχουν εντοπιστεί περιπτώσεις που μεταδίδουν τον ιό επί πάνω από είκοσι ημέρες. Για το διάστημα αυτό ο ασθενής πρέπει να απομονώνεται. Η εποχική γρίπη από τα τυπικά στελέχη έχει βραχύτερο χρονικό διάστημα μεταδοτικότητας, μία ημέρα πριν αναπτύξει συμπτώματα και έως πέντε ημέρες μετά την εκδήλωση συμπτωμάτων.
Τα συμπτώματα είναι παρόμοια και περιλαμβάνουν αιφνίδια έναρξη πυρετού, πόνους στους μύες, πονοκέφαλο, βήχα, πρήξιμο αδένων, ρίγη, αίσθημα κακουχίας. Παρά ταύτα το φάσμα των κλινικών εκδηλώσεων είναι ευρύ και κυμαίνεται από ελαφρά απύρετη αναπνευστική νόσο όπως το κοινό κρυολόγημα έως την σοβαρή εξάντληση. Ορισμένοι ασθενείς με γρίπη των χοίρων εμφανίζουν επίσης διάρροια ή εμετό. Σε περίπτωση χρονίως πασχόντων η νόσος μπορεί να έχει άτυπες εκδηλώσεις. Στις επιπλοκές συγκαταλέγονται η ωτίτιδα, παραρρινοκολπίτιδα, μηνιγγίτιδα, πνευμονία, καρδιακή ανεπάρκεια, μυοκαρδίτιδα, περικαρδίτιδα, επιδείνωση χρόνιας αποφρακτικής πνευμονοπάθειας ή άσθματος, ραβδομυόλυση, νεφρική ανεπάρκεια, θάνατος.
Οι πιο σοβαρές διαφοροποιήσεις αφορούν θέματα επιπλοκών και θανατηφόρας έκβασης. Η σοβαρότητα της εποχικής γρίπης ποικίλλει από έτος σε έτος λόγω των αλλαγών που πραγματοποιεί ο ιός από χρόνο σε χρόνο. Η εποχική γρίπη προκαλεί αρκετούς θανάτους κάθε χρόνο. Σύμφωνα με μελέτες το 2% των ατόμων που προσβάλλονται θα κινδυνεύσουν σοβαρά από τα τυπικά στελέχη. Ομάδες υψηλού κινδύνου για δυσμενή έκβαση είναι τα παιδιά κάτω από πέντε ετών, οι έγκυες, οι ηλικιωμένοι και τα άτομα με ορισμένα χρόνια νοσήματα που προκαλούν μείωση της αμυντικής ικανότητας όπως είναι οι διαβητικοί, οι καρδιοπαθείς, οι καπνιστές, τα άτομα με αναπνευστικά υποκείμενα νοσήματα, οι νεφροπαθείς, τα άτομα με ορισμένα νευρολογικά νοσήματα, οι άνθρωποι με ανεπάρκειες του ανοσοποιητικού. Παρά το γεγονός ότι οι ευπαθείς ομάδες με χρόνια νοσήματα στην περίπτωση του ΑΗ1Ν12009 είναι ίδιες, υπάρχουν σημαντικές διαφορές. Σύμφωνα με μελέτες οι υγιείς παρουσιάζουν αυξημένη επίπτωση σοβαρών επιπλοκών συγκριτικά με την τυπική εποχική γρίπη στην οποία πάνω από το 90% των θανάτων αφορά άτομα άνω των 64 ετών. Αυτό σημαίνει ότι υγιείς ηλικιωμένοι παρουσιάζουν αυξημένη αναλογικώς, αντίσταση στον Η1Ν1 πιθανώς λόγω της παρουσίας αντισωμάτων από παλαιές νοσήσεις από παρεμφερείς ιούς. Επίσης μελέτες έχουν αναδείξει αυξημένη πιθανότητα επικίνδυνων επιπλοκών σε παχύσαρκους ασθενείς και έγκυες.
Ιστοσελίδες ενημέρωσης του ιατρείου για θέματα Παθολογίας προς συμπληρωματική πληροφόρηση:
http://anastasiamoschovaki1.blogspot.com ΓΕΝΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ ΥΓΕΙΑΣ
http://infectiousdiseaseissues.blogspot.com ΠΥΡΕΤΟΣ - ΛΟΙΜΩΞΕΙΣ
http://alternativemedicinehellenicblog.blogspot.com ΕΝΑΛΛΑΚΤΙΚΗ ΙΑΤΡΙΚΗ
http://cholesterolandtriglycerides.blogspot.com ΧΟΛΗΣΤΕΡΙΝΗ - ΤΡΙΓΛΥΚΕΡΙΔΙΑ
http://internationaltravelmedicine.blogspot.com ΤΑΞΙΔΙΑ ΚΑΙ ΥΓΕΙΑ.

ΝΕΑ ΓΡΙΠΗ Η ΓΡΙΠΗ ΤΩΝ ΧΟΙΡΩΝ, ΑΙΤΙΑ ΣΥΜΠΤΩΜΑΤΑ ΔΙΑΓΝΩΣΗ ΘΕΡΑΠΕΙΑ : ΓΕΝΙΚΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ

Από τον Απρίλιο έχει γίνει γνωστή μια επιδημία από ένα νέο στέλεχος γρίπης τύπου ΑΗ1Ν1, σε περιοχές του Μεξικού και ΗΠΑ. Ο ιός ΑΗ1Ν1 είναι ένας καινούριος ιός γρίπης που συνδυάζει γονίδια γρίπης χοίρων, γρίπης πτηνών και ανθρώπινης γρίπης. Έτσι ο όρος νέα γρίπη είναι πιο δόκιμος από τον όρο γρίπη των χοίρων. Οι ιοί της κοινής γρίπης μεταλλάσσονται από έτος σε έτος. Αυτός είναι και ο λόγος που τα εμβόλια που χρησιμοποιούμε για την πρόληψη της γρίπης διαφοροποιούνται από έτος σε έτος και επαναλαμβάνονται. Είναι άγνωστο εάν το σημερινό στέλεχος ΑΗ1Ν1 εξαφανιστεί, διαφοροποιηθεί στο μέλλον λόγω μετάλλαξης και αλλάξει χαρακτηριστικά. Γι αυτό σήμερα το τρέχον στέλεχος της νέας γρίπης αποκαλείται ορθώς ΑΗ1Ν1 2009. Για λόγους συντομίας και μόνο αναφέρεται ως Η1Ν1.
Παρά την ήπια εμφάνιση της νόσου στην πλειοψηφία των περιπτώσεων, η θανατηφόρος εξέλιξη αρκετών περιστατικών, η εμφάνιση ορισμένων ανθεκτικών μεταλλάξεων και η υψηλή ταχύτητα μετάδοσης έθεσαν σε συναγερμό την παγκόσμια κοινότητα. Ένα βασικό θέμα που απασχολεί το κοινό είναι το είδος των μέτρων προφύλαξης, που πρέπει να λαμβάνονται.
Η ΝΕΑ ΓΡΙΠΗ ΓΕΝΙΚΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ
Η νέα γρίπη μεταδίδεται κυρίως με σταγονίδια από άτομο σε άτομο που αποβάλλονται με το βήχα, τον πταρμό, την ομιλία. Κάθε άτομο που είναι σε στενή επαφή με πάσχοντες κινδυνεύει να νοσήσει. Με τα μέχρι τώρα επιστημονικά δεδομένα ο ασθενής είναι μολυσματικός μία μέρα πριν αναπτύξει συμπτώματα έως επτά ημέρες μετά την εκδήλωση συμπτωμάτων. Τα παιδιά και ορισμένοι ασθενείς μπορεί να είναι μολυσματικοί και να μεταδίδουν την νόσο για περισσότερο χρονικό διάστημα. Για το διάστημα αυτό ο ασθενής πρέπει να απομονώνεται.
Τα χοιρινά τρόφιμα είναι ασφαλή εφόσον μαγειρεύονται σε υψηλές θερμοκρασίες.
ΣΥΜΠΤΩΜΑΤΑ
Τα κλινικά δεδομένα αποδεικνύουν ότι η λοίμωξη μπορεί να εκδηλωθεί με ελαφρά συμπτώματα (βήχας, μπούκωμα, δέκατα), μπορεί όμως να εξελιχθεί σε σοβαρή λοίμωξη, δύσπνοια πνευμονία, ραβδομυόλυση, νεφρική ανεπάρκεια, μυοκαρδίτιδα, θάνατο. Τα πιο συχνά συμπτώματα είναι ο βήχας, ο πυρετός, ο πονόλαιμος, η κακουχία, ο πονοκέφαλος. Ενδέχεται να παρουσιαστεί εμετός και διάρροια. Τα περισσότερα περιστατικά αφορούν παιδιά και νέους ενηλίκους. Στην πλειοψηφία των περιπτώσεων πρόκειται για ήπια εκδήλωση της νόσου. Έως το Μάιο του 2009, σε σύνολο 4174 περιστατικών στο Μεξικό, 80 πέθαναν, ποσοστό 1.9%. Οι μελέτες θνησιμότητας δείχνουν εξαιρετικές αποκλίσεις σε αρκετές περιπτώσεις. Ομάδες υψηλού κινδύνου για δυσμενή έκβαση ήταν τα παιδιά κάτω από πέντε ετών, οι έγκυες, οι υπερήλικες, οι παχύσαρκοι, οι διαβητικοί, οι καρδιοπαθείς, οι καπνιστές, τα άτομα με αναπνευστικά υποκείμενα νοσήματα, οι ηπατοπαθείς, οι νεφροπαθείς, τα άτομα με νευρολογικά νοσήματα, οι άνθρωποι με ανεπάρκειες του ανοσοποιητικού, οι καρκινοπαθείς. Η έγκαιρη θεραπεία προλαμβάνει τις σοβαρές επιπλοκές σε πολλές περιπτώσεις.
Παρά ταύτα, λόγω των θανάτων που προκλήθηκαν από τον ιό, της ικανότητας του ιού να μεταδίδεται εύκολα από άνθρωπο σε άνθρωπο και περιπτώσεων ανθεκτικών μεταλλάξεων, η παγκόσμια κοινότητα τέθηκε σε συναγερμό.
ΕΠΙΔΗΜΙΟΛΟΓΙΚΑ ΔΕΔΟΜΕΝΑ
Σύμφωνα με τα δεδομένα της Παγκόσμιας Οργάνωσης Υγείας παγκοσμίως έως τις 6-9-2009 σε σύνολο 277607 περιστατικών έχουν καταγραφεί 3205 θάνατοι. Από τα κρούσματα αυτά στην Αμερική έχουν αναφερθεί 120653 περιστατικά και 2467 θάνατοι, στην Ευρώπη έχουν καταγραφεί 49000 περιστατικά και 125 θάνατοι έως τις 6-9-2009. Τα νούμερα είναι ενδεικτικά, διότι πολλές περιπτώσεις με ήπια συμπτωματολογία δεν διερευνώνται εργαστηριακώς, ενώ τα κρούσματα αυξάνονται συνεχώς λόγω υψηλής ταχύτητας μετάδοσης. Ο αριθμός των ατόμων που έχει νοσήσει υπολογίζεται ότι είναι πολύ μεγαλύτερος από αυτόν που καταγράφεται.
Το ενδεχόμενο της ταυτόχρονης προσβολής από τον ιό της νέας γρίπης και τους ιούς των κοινών χειμερινών ιώσεων και της κλασσικής γρίπης, είναι ανησυχητικό.

ΜΕΤΡΑ ΠΡΟΛΗΨΗΣ
1. Να αποφεύγετε την στενή επαφή με άτομα που έχουν συμπτώματα λοίμωξης αναπνευστικού. Να ευρίσκεστε τουλάχιστον ένα μέτρο μακριά.
2. Να αποφεύγετε να αγγίζετε τα μάτια την μύτη και το στόμα σας που αποτελούν τις κύριες πρώτες θέσεις πιθανού εποικισμού.
3. Να πλένετε συχνά τα χέρια σας. Τα απολυμαντικά μαντηλάκια με οινόπνευμα μπορούν να χρησιμοποιηθούν εναλλακτικά. Να καθαρίζετε καλά το πάτωμα, τις εκτεθειμένες επιφάνειες, τα παιδικά κοινόχρηστα παιχνίδια κλπ.
4. Να αποφεύγετε χώρους με συνωστισμό.
5. Να ανοίγετε συχνά τα παράθυρα και να φροντίζετε για την συχνή ανανέωση του αέρα στους χώρους όπου ευρίσκεστε.
6. Τα άτομα με συμπτώματα λοίμωξης αναπνευστικού πρέπει να καλύπτουν την μύτη και το στόμα κατά την διάρκεια του βήχα ή του πταρμού με καθαρά χαρτομάντιλα μιας χρήσεως τα οποία πρέπει να πετάνε αμέσως μετά και να πλένουν τα χέρια τους.
7. Φροντίστε τον εαυτό σας με σωστή διατροφή, επαρκή ύπνο, αποφυγή άγχους, άσκηση, αποχή από το κάπνισμα, τακτική προληπτική ιατρική παρακολούθηση. Η διατροφή πρέπει να περιλαμβάνει επαρκή ποσότητα νερού, φρούτα, λαχανικά, γαλακτοκομικά προϊόντα. Καλό είναι να αποφεύγεται η κατάχρηση λιπαρών ιδιαίτερα κορεσμένων, γλυκαντικών ουσιών και τυποποιημένων προϊόντων. Κατά την ιατρική προληπτική εξέταση εντοπίζονται και θεραπεύονται πρώιμα νοσήματα που μειώνουν την άμυνα του οργανισμού, όπως ο διαβήτης. Επίσης σε ομάδες υψηλού κινδύνου αναλόγως ιατρικών προβλημάτων, χορηγούνται ενισχυτικά εμβόλια.
ΟΙ ΚΑΝΟΝΕΣ ΤΗΣ ΟΡΘΗΣ ΧΡΗΣΗΣ ΜΑΣΚΑΣ
Στην περίπτωση ατόμων με συμπτώματα λοίμωξης του αναπνευστικού και σε χώρες που έχουν εκδηλωθεί κρούσματα, συνιστάται παραμονή στο σπίτι, αποφυγή στενής επαφής με υγιή άτομα και κάλυψη του στόματος και της μύτης κατά την διάρκεια του βήχα ή του πταρμού με καθαρά χαρτομάντιλα μιας χρήσεως, τα οποία πρέπει να πετιούνται άμεσα, μέχρι ο ασθενής να εξεταστεί ιατρικώς. Εναλλακτικά τα άτομα αυτά μπορούν να χρησιμοποιήσουν μάσκα, όσο υπάρχουν συμπτώματα. Η κακή εφαρμογή μάσκας είναι πιο επικίνδυνη από την μη εφαρμογή.
Οι κανόνες της σωστής εφαρμογής της μάσκας
Α. Τοποθετείστε την μάσκα ούτως ώστε να καλύψει καλά το στόμα και την μύτη και δέστε σφιχτά για να ελαχιστοποιήσετε τα κενά ανάμεσα στο πρόσωπο και τη μάσκα.
Β. Ενώ την φοράτε μην την αγγίζετε. Σε περίπτωση που την αγγίξετε, πλύνετε τα χέρια σας με σαπούνι και νερό ή χρησιμοποιείστε καλό αντισηπτικό με οινόπνευμα.
Γ. Οι μάσκες πρέπει να αλλαχτούν άμεσα εάν υγρανθούν.
Δ. Να χρησιμοποιείτε μάσκες μιας χρήσης, να τις πετάτε άμεσα μετά την χρήση και μην αμελήσετε να πλύνετε τα χέρια σας αμέσως μετά την χρήση.
Η παραμονή στο σπίτι συνιστάται σήμερα λόγω της πανδημίας και επί ήπιας συμπτωματολογίας λοιμώξεων αναπνευστικού. Αυτό δεν έχει στόχο μόνο την προφύλαξη των υγιών ατόμων αλλά και την αποφυγή ταυτόχρονης προσβολής από τον Η1Ν1.
ΟΙ ΚΑΝΟΝΕΣ ΤΗΣ ΟΡΘΗΣ ΠΛΥΣΗΣ ΤΩΝ ΧΕΙΡΩΝ
1. Χρησιμοποιείστε καλό αντισηπτικό σαπούνι σε όλη την επιφάνεια των παλαμών και των καρπών, χωρίς να παραμελήσετε την ραχιαία επιφάνεια των δακτύλων.
2. Πλένετε καλά τα χέρια παλάμη – παλάμη πάνω – κάτω, δάκτυλο – δάκτυλο, χωρίς να αμελήσετε τις πτυχές ανάμεσα στα δάκτυλα, τους καρπούς και την περιοχή κάτω από τα νύχια, τουλάχιστον επί εικοσιπέντε δευτερόλεπτα.
3. Ξεπλένετε με άφθονο νερό
4. Στεγνώνετε με καθαρή πετσέτα ή ξηρό αέρα.
LINKS
· http://www.pandemicflu.gov
·
www.who.int
· http://www.searchmedica.com /
·
www.cdc.gov
· http://www.eurosurveillance.org/
·
http://anastasiamoschovaki1.blogspot.com
·
http://sis.nlm.nih.gov/
·
www.thelancet.com
·
http://content.nejm.org/
·
http://jama.ama-assn.org
·
www.medem.com
·
http://cambridgemedicalibrary.blogspot.com
·
www.globalfamilydoctor.com
·
http://www.pubmedcentral.nih.gov/
·
www.unboumdmedicine.com
·
www.gov.ns.ca
· Ελληνικό Κέντρο Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων, Υπουργείο Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης: Ενημερωτικό φυλλάδιο προς τους ιατρούς για τον Η1Ν1 στην Ελλάδα.
·
http://anastasiamoschovaki1.blogspot.com ΓΕΝΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ ΥΓΕΙΑΣ
http://infectiousdiseaseissues.blogspot.com ΠΥΡΕΤΟΣ - ΛΟΙΜΩΞΕΙΣ
http://alternativemedicinehellenicblog.blogspot.com ΕΝΑΛΛΑΚΤΙΚΗ ΙΑΤΡΙΚΗ
http://cholesterolandtriglycerides.blogspot.com ΧΟΛΗΣΤΕΡΙΝΗ - ΤΡΙΓΛΥΚΕΡΙΔΙΑ.

ΑΓΑΠΗΤΟΙ ΦΙΛΟΙ

                                                                    ΑΓΑΠΗΤΟΙ ΦΙΛΟΙ
Στην συγκεκριμένη ιστοσελίδα, σας εκτίθενται ορισμένα βασικά θέματα που αφορούν την νέα λοίμωξη του 2009, την νέα γρίπη. Παρά το γεγονός ότι ο ιός που την προκαλεί συνδυάζει σύνθετα γονίδια γρίπης χοίρων, γρίπης πτηνών και ανθρώπινης γρίπης, η νόσος έγινε αρχικώς γνωστή με τον καταχρηστικό όρο γρίπη των χοίρων. Είναι άγνωστο εάν το σημερινό στέλεχος ΑΗ1Ν1 εξαφανιστεί, διαφοροποιηθεί στο μέλλον λόγω μετάλλαξης και αλλάξει χαρακτηριστικά. Γι αυτό σήμερα το τρέχον στέλεχος της νέας γρίπης αποκαλείται ορθώς ΑΗ1Ν1 2009. Στη παρούσα ιστοσελίδα ο ιός για λόγους συντομίας αναφέρεται ως Η1Ν1 αντί για το πλήρες όνομα ΑΗ1Ν12009, όπως εξάλλου είναι και η παγκόσμια επιστημονική πρακτική.
Η νέα γρίπη προκαλεί συχνά πανικό στο κοινό, παρά το γεγονός ότι για τον έμπειρο κλινικό ιατρό δεν είναι ένας ιός που ήλθε από το «πουθενά», αλλά ένας ιός που μοιράζεται κοινά χαρακτηριστικά με την εποχική γρίπη, έχει ήπια διαδρομή στην πλειοψηφία των περιπτώσεων και ανταποκρίνεται αυτή την στιγμή καλά σε αντιγριπικά φάρμακα και σωστά μέτρα πρόληψης. Στη μάχη με την φθορά και τον θάνατο, ο μαχόμενος παθολόγος αντιμετωπίζει συχνά επικίνδυνες προχειρότητες, λανθασμένες αντιλήψεις των ασθενών που συχνά τροφοδοτούνται από επαγγελματικά κατεστημένα, αντιλήψεις που είτε οδηγούν σε επικίνδυνη πολυφαρμακία είτε οδηγούν σε παραμέληση συμμόρφωσης σε αναγκαίες φαρμακευτικές θεραπείες και προληπτικές παρεμβάσεις.
Η παραπληροφόρηση που επικρατεί, ο αδικαιολόγητος πανικός, η προχειρότητα με την οποία συχνά γίνεται η ιατρική πληροφόρηση και στην περίπτωση της νέας γρίπης έκαναν αναγκαία την δημιουργία της παρούσας ιστοσελίδας.
Κατά την άσκηση της εφαρμοσμένης παθολογίας επί σειρά ετών τόσο στο ιατρείο όσο και σε μεγάλα νοσοκομεία, βρέθηκα πολλές φορές αντιμέτωπη με οριακές κρίσιμες για την ζωή καταστάσεις. Είναι σημαντική η θετική ενέργεια που δίνει στον ιατρό η νίκη της αρρώστιας και του θανάτου, ενέργεια που δίνει ενθουσιασμό και κίνητρο για συνεχή μελέτη και επίπονη εργασία, έτσι ώστε να καταστεί δυνατή η επίτευξη των τελικών στόχων της εφαρμοσμένης επιστήμης της παθολογίας: Της μακροζωίας και της νεανικής βιολογικής ηλικίας έως τον θάνατο.
Κλείνοντας την σύντομη αυτή επικοινωνία μας, θέλω να ευχαριστήσω όλους τους ιατρούς που συνεργάστηκαν και συνεργάζονται μαζί μου, το νοσηλευτικό προσωπικό, τους συνεργάτες μου, την οικογένειά μου που συντελούν σε ένα δύσκολο με πολλά επείγοντα έργο χωρίς ωράριο. Είναι αδιανόητο να μην εκφράσω τέλος την αμέριστη εκτίμησή μου και τις θερμές μου ευχαριστίες σε όλους όσους εμπιστεύθηκαν την ζωή τους στα χέρια μου και στήριξαν την παρουσία μου στα μετερίζια της μαχόμενης παθολογίας με επιμονή και πίστη. Υπόσχομαι ότι με την βοήθεια του Θεού θα συνεχίσω να αγωνίζομαι χωρίς συμβιβασμούς και επιφυλάξεις.
Ευχαριστώ
Dr. Aναστασία Μοχοβάκη

Ιατρός Eιδική Παθολόγος

Φραγκοπούλου 10 Κηφισιά

24ωρη γραμματεία νοσοκομειακά περιστατικά:२१०६२५२७७०

 LINKS

• www.who.int

• http://www.searchmedica.com /

• www.cdc.gov

• http://www.eurosurveillance.org/

• http://sis.nlm.nih.gov/

• www.thelancet.com

• http://content.nejm.org/

• http://jama.ama-assn.org

• www.medem.com

• http://cambridgemedicalibrary.blogspot.com

• www.globalfamilydoctor.com

• http://www.pubmedcentral.nih.gov/

• www.unboumdmedicine.com

• www.gov.ns.ca

• http://www.pandemicflu.gov

• http://anastasiamoschovaki1.blogspot.com

• Ελληνικό Κέντρο Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων, Υπουργείο Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης: Ενημερωτικό φυλλάδιο προς τους ιατρούς για τον Η1Ν1 στην Ελλάδα.

• http://anastasiamoschovaki1.blogspot.com ΓΕΝΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ ΥΓΕΙΑΣ

• http://infectiousdiseaseissues.blogspot.com ΠΥΡΕΤΟΣ – ΛΟΙΜΩΞΕΙΣ